Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟΜΕΛΛΟΣΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ


2η Μαθησιακή συνάντηση του 14ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου
στο Tomelloso της Ισπανίας (1-5 Απριλίου 2019).
Μια ακόμα αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι 3 μαθητές και οι 2 εκπαιδευτικοί οι οποίοι εκπροσωπώντας το σχολείο τους, ταξίδεψαν στην Ισπανία, όπου πραγματοποιήθηκε η 2η μαθησιακή εκπαιδευτική συνάντηση στα πλαίσια του τριετούς Προγράμματος Erasmus + με τίτλο  ENERGY FOR LIFE που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ. Οι χώρες εταίροι που συμμετέχουν είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Κροατία.
Οι τρεις τυχεροί μαθητές του 14ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου Ζουλάκη Λήδα, Ολλντάσι Έμιλυ και Βογιατζάκης Εμμανουήλ μαζί με την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Αραβαντινού Λουκία και τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Σάρρο Κωνσταντίνο, μετά από ένα μακρύ ταξίδι και μια σύντομη περιήγηση στη Μαδρίτη, επισκέφτηκαν τη φιλόξενη επαρχιακή πόλη Tomelloso των 38.000 περίπου κατοίκων που βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα Castile la Mancha της επαρχίας Ciudad Real.

Στην αρχή η Διευθύντρια, ο συντονιστής του προγράμματος Carmelo Trapero, οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μας καλωσόρισαν στο σχολείο Felix Grande,   το οποίο πήρε το όνομά του από ένα διάσημο συγγραφέα με καταγωγή από την περιοχή. Στη συνέχεια, οι μαθητές του σχολείου έσπασαν τον πάγο με μια συναυλία παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα.
Στη συνέχεια,  οι εκπαιδευτικοί το πρωί είχαν συναντήσεις στη βιβλιοθήκη του σχολείου  όπου έκαναν οργανωτικές συζητήσεις και αντάλλαξαν εργασίες. Άλλες δραστηριότητες περιελάμβαναν ομιλία από τον Επιθεωρητή εκπαίδευσης της περιοχής  με εμπεριστατωμένη ομιλία και παρουσίαση με PowerPoint(PPT) για το  εκπαιδευτικό σύστημα  όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ισπανία, γνωριμία και αλληλεπίδραση με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ξενάγηση στις τάξεις και στους χώρους του σχολείου, παρακολούθηση πειραμάτων και εργασιών. Επίσης το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση απογευματινού εργαστηρίου Lego στο σχολείο και ξεναγήσεις σε τοπικό οινοποιείο , μιας και η περιοχή φημίζεται για το κρασί της, και στο Μουσείο Κάρου που είναι και  Λαογραφικό με εκθέματα κυρίως  αγροτικής ζωής και το χαρακτηριστικό τοπόσημο  il Bombo που ήταν σπίτι αγρότη αλλά θύμιζε πολύ κρητικό μιτάτο!
Αντίστοιχα, οι μαθητές το πρωί ακολουθούσαν το πρόγραμμα του σχολείου με την καθοδήγηση των συνοδών ισπανών παιδιών που ανήκαν στις οικογένειες που τα φιλοξενούσαν και συμμετείχαν στις κοινές δραστηριότητες του προγράμματος και στο σχόλασμα επέστρεφαν στο σπίτι μαζί τους όπου γνώρισαν τον ισπανικό τρόπο ζωής, νοοτροπίας, κουλτούρας και γαστρονομίας και ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής.
Η ομαδική εκδρομή στη Βαλένθια μας εντυπωσίασε καθώς παρακολουθήσαμε μια υπέροχη παράσταση με δελφίνια και είδαμε διάφορα είδη θαλάσσιων και άλλων ζώων στο μεγάλο Ωκεανογραφικό πάρκο. Το πέρασμα μέσα από το τούνελ με τους καρχαρίες ήταν μια μοναδική εμπειρία! Επίσης εκεί επισκεφτήκαμε το Μουσείο Επιστημών και θαυμάσαμε τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική των κτηρίων από τον διάσημο αρχιτέκτονα Καλατράβα.
Η εκδρομή ξενάγηση στους  ανεμόμυλους και στο κάστρο της περοχής Villacanas μας ταξίδεψε στην εποχή των ιπποτών από το μυθιστόρημα του Δον Κιχώτη και μας άρεσε επίσης πολύ!

Και επανήλθαμε στο σήμερα με το σεμινάριο για τις ανανεώσιμες  πήγες ενέργειας, τον τρόπο λειτουργίας της ανεμογεννήτριας και την επίσκεψη στο αιολικό πάρκο.
Όλες οι ομάδες συν-εργάστηκαν δημιουργικά για την ολοκλήρωση της εργασίας μιας μακέτας  μιας «πράσινης πόλης» φτιαγμένης από κτήρια με 3D εκτυπωτή, δρόμους, δάση και θάλασσες με χαρτόνια, πλαστελίνες και άλλα υλικά,  όλα σχεδιασμένα με βάση την φιλοσοφία μιας οικολογικής πόλης με σεβασμό στο περιβάλλον και στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας.
Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μπατσή Θεοδώρα θα ήθελε να ευχαριστήσει εκ μέρους του σχολείου μας τον κύριο Παναγιώτη Βεργεράκη και το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου για τη βοήθεια και τη διάθεση του 3D εκτυπωτή τους ώστε να είναι δυνατή η εκτύπωση των κτιρίων της πράσινης γειτονιάς μας.
Τέλος, συγκινηθήκαμε στην τηλεδιάσκεψη όταν είδαμε μαθητές από σχολείο μας και τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι σχετικό με την κλιματική αλλαγή “Sing for the climate- Do it now!”.  Μας λείψανε λίγο αλλά αντιληφθήκαμε ότι το ταξίδι τελειώνει και θα έπρεπε να αποχαιρετίσουμε τους καινούριους μας φιλόξενους και ανοιχτόκαρδους φίλους με μια ζεστή αγκαλιά αλλά και την ελπίδα ότι κάποτε θα τους δούμε ξανά και γιατί όχι να μη συναντηθούμε πάλι στο μέλλον σε μια πράσινη πόλη!
Κι έτσι με γεμάτες βαλίτσες δωράκια από τους φίλους μας και souvenir από τα όμορφα μέρη της Ισπανίας που επισκεφθήκαμε και με ανεξίτηλες αναμνήσεις ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής ικανοποιημένοι από την αποστολή μας και  πλουσιότεροι σε εμπειρίες, γαστρονομικές εμπειρίες, με περισσότερες εικόνες, γνώσεις και φυσικά φίλους!

H εμπειρία μου από το ταξίδι στην Ισπανία μου έχει αφήσει μια γλυκιά γεύση και εύχομαι να μείνει για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή μου μαζί με τη ζεστή φιλοξενία των Ισπανών!”
                                                                                                                                      Λήδα  Ζουλάκη

Σε κάθε ταξίδι το μυαλό ανοίγει και καλό είναι να ανοίγει κι η καρδιά μας …. Σε αυτό το ταξίδι στην Ισπανία χάρηκα περισσότερο την δημιουργική διαδικασία για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μακέτας της πράσινης πόλης επειδή είδα εκπαιδευτικούς και μαθητές από διάφορες χώρες που είχαν αυτή τη σπίθα στα μάτια που με περισσότερα ή λιγότερα μέσα  έκαναν τη δουλειά τους με μεράκι, που προβληματίστηκαν να βρουν λύσεις, πειραματιστήκαν, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους, μοιράστηκαν ιδέες και υλικά, ίσως έκαναν και λάθη, τα διόρθωσαν και δούλεψαν σκληρά κι επίμονα και με αυτή  τη διάθεση για δημιουργία, για συνεργασία και αλληλοβοήθεια πέτυχαν το στόχο τους. Αυτό είναι η εκπαίδευση!
Αναμφισβήτητα λοιπόν το πρόγραμμα Erasmus+  δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν οι πόρτες του σχολείου, και εκπαιδευτικοί και μαθητές από διαφορετικές χώρες και παρά τις διαφορές τους να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και ενέργειες και να συνεργαστούν για κοινό σκοπό , ένα καλύτερο μέλλον.

1 σχόλιο:

Ημερίδα Διάχυσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Διάχυσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σχολικών μονάδων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στο αμφιθέα...